Com tenir cura de la nostra salut emocional

Com tenir cura de la nostra salut emocional

Necessito un psicòleg? 

Seré capaç de gestionar jo mateix els problemes? 

He d’anar al psicòleg només quan tinc un problema o també em pot ajudar a assolir els meus objectius?

Tots en algun moment de la vida, passem per determinades situacions que ens fan sentir malament. De vegades, el patiment, l’ansietat o l’angoixa són tan intensos que ens bloquegen i afecten a la nostra vida diària. Llavors, ha arribat el moment d’acudir al psicòleg, un professional que ens ajudarà a identificar l’origen del problema i ens facilitarà les eines necessàries per a solucionar-lo, per a poder continuar amb la nostra vida. De fet, anar a teràpia no representa un gest de debilitat, sinó de valentia a través de la qual reconeixem que tenim una dificultat i volem solucionar-la.

Fer Teràpia no implica ser dèbil o estar boig, sinó més bé al contrari, és a dir, implica un major grau de consciència de les pròpies limitacions (que tots tenim com a éssers humans que som), un major grau d’intel·ligència emocional per a deixar que ens ajudin en moments crítics de la nostra vida o per tal d’incrementar el nostre autoconeixement, mobilitzant-nos cap a canvis positius, i sobretot, el coratge de no resignar-nos a viure de qualsevol manera, ni a qualsevol preu.

La finalitat de la Xerrada-Taller que fem el proper divendres 31 de maig, és la d’apropar la Psicologia a la nostra vida quotidiana, per poder retrobar l’equilibri emocional i desenvolupar les nostres capacitats i habilitats. Per a aconseguir els objectius marcats, podem aprendre a utilitzar algunes eines o tècniques en el nostre propi benefici.

Quines tècniques ens poden ajudar?

 

Relaxació, Respiració, Visualització, Hipnosis, Programació Neuro Lingüística, Risoteràpia, Contes i
Metàfores, Autocontrol emocional, Escriptura creativa, Grups d’Ajuda Mútua, entre d’altres, que ens
ajudaran a explorar les nostres emocions, les nostres creences i els nostres recursos per a poder sortir del bloqueig en el que ens trobem, potenciant la seguretat en nosaltres mateixos, i sobretot, estimant-nos una miqueta més.

  • Activar el cervell. Només fem servir el 5% de la nostra capacitat cerebral. Einstein, probablement, no va fer servir ni el 10%: es va estudiar el seu cervell detalladament, i no va ser possible trobar cap diferència amb el cervell d’un dement. La diferència no estava a l’anatomia, sinó a la seva programació.
  • Fer us de la nostra creativitat. Amb una correcta visualització, el cervell no distingeix si es tracta d’alguna cosa que va passar o alguna cosa imaginada.
  • Relaxar-nos. La relaxació progressiva dels músculs redueix la freqüència del pols i la pressió a la sang, així com el grau de transpiració i la freqüència respiratòria, i quan es realitza correctament pot arribar a tenir el mateix efecte que un fàrmac per a reduir l’ansietat.
  • Acceptació de nosaltres mateixos. L’autèntic canvi dintre teu només arribarà quan acceptis als altres tal i com són, i t’acceptis a tu mateix tal com ets.
  • Practicar l’escritura creativa: Els Contes capten l’atenció conscient de la persona i burlen els seus sistemes de defensa, travessen les barreres de la ment crítica, per a arribar directes al seu inconscient, ple de solucions i possibilitats.
  • La Hipnosi com anestèsia ha resultat molt efectiva en els tractaments per al dolor crònic. Santiago Ramón y Cajal va fer servir la Hipnosi per als dos últims parts de la seva dona, deixant constància per escrit, com a mètode recomanable per substituir el cloroform als parts.
  • Riure més. El riure s’utilitza per a eliminar bloquejos emocionals, físics, mentals, sexuals i com a procés de creixement personal. Quan somrius, encara que no sentis res, el teu cervell rep el missatge que tot funciona bé. Hi ha una connexió directa entre el somriure i el sistema nerviós central. Quan somrius, alliberes dintre del teu cervell una hormona anomenada “beta-endorfina”, que porta a la teva ment un missatge positiu. Sabies que per a posar cara de pomes agres fem servir 32 músculs, mentre que per a somriure només 28? Somriu, sius plau, encara que només sigui per economia!

Amb la práctica d’aquestes tècniques serem capaços d’aconseguir:

Aprendre a viure i conviure amb la nostra malaltia.
Eliminar bloquejos i limitacions emocionals.
Canviar pautes i esquemes mentals erronis, inadequats i innecessaris.
Trobar l’equilibri entre els dos hemisferis cerebrals.
Desenvolupar tècniques d’afrontament de situacions estressants.
Millorar les relacions interpersonals, la seguretat en nosaltres mateixos i potenciar la nostra
autoestima.
– Aprendre a desenvolupar els propis recursos i adquirir-ne de nous.
Entendre i gestionar les nostres emocions, pensaments i sentiments per tal d’assolir el control
sobre la nostra vida.

Encara ens queda un llarg i difícil camí per recórrer i compartir, però… Deixa’m que t’expliqui un conte:

Hi havia una vegada un savi que vivia a la ciutat de Grècia. Era molt famós ja que sempre sabia la resposta a les preguntes que li formulaven. Un dia, un noi adolescent li va dir al seu amic: “Crec que ja sé com enganyar al savi. Li portaré un ocellet, amagat a la meva mà. Li preguntaré llavors, si l’ocellet és viu o mort. Si em diu que és viu, tancaré amb força la meva mà, el mataré i el deixaré caure a
terra. Però si em diu que és mort, obriré la mà i el deixaré volar”. Així que el noi es va acostar al savi li va preguntar: “Oh, savi, digueu-me, l’ocellet que hi ha a la meva mà, és viu o mort?” El savi va observar al noi i li va respondre: “Jove, la resposta està, només, a les teves mans”.
Lair Ribeiro

Benvingut al nou repte de la teva vida! Pots estar ben segur que aquest esforç valdrà la pena. Intenta trobar-te a tu mateix, una persona que t’agradarà conèixer.

 

Pilar Aguilar

Psicòloga i Responsable de la
Seu de Vilafranca del Penedès
Lliga Reumatològica Catalana