Les dones entre 40 i 49, les més afectades per la fibromiàlgia

Les dones entre 40 i 49, les més afectades per la fibromiàlgia

Aquesta patologia ha anat augmentat la seva incidència en les dècades de l’edat productiva.

El Col·legi Professional de Fisioterapeutes de la Comunitat de Madrid (Cpfcm) ha indicat que les dones d’entre 40 i 49 anys són el grup més afectat per la fibromiàlgia, una malaltia que en alguns països ha arribat a assolir proporcions epidèmiques. Així ho va apuntar el secretari general del Cpfcm, José Santos, amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia, malaltia que afecta entre el 2 i el 4% de la població adulta.

Es tracta d’una patologia que ha anat augmentat la seva incidència en les dècades de l’edat productiva, caracteritzada pel dolor musculoesquelètic, crònic i generalitzat d’origen desconegut, “per la qual, si bé no hi ha encara un tractament farmacològic eficaç, sí que s’ha pogut comprovar l’efecte beneficiós de l’activitat esportiva i del tractament amb fisioteràpia “, va dir Santos.

Va destacar la importància de l’exercici terapèutic que treballi la força, resistència i la flexibilitat, ja que propicia la millora de la qualitat de vida de les persones amb fibromiàlgia i “aconsegueix reduir els impactes i la freqüència dels símptomes i el nivell d’estrès que produeix aquesta malaltia “.

Així, els fisioterapeutes recomanen exercicis com caminar de dos a tres dies per setmana, des de 10 a 15 o 30 minuts i al 60% -70% de la Freqüència Cardíaca Màxima, així com pedalar entre 25 i 60 minuts, entre dos i tres dies per setmana, al 65% de Freqüència Màxima Cardíaca com a molt.

A més, l’exercici moderat en l’aigua, així com els programes aeròbics de baixa intensitat poden produir millores en la condició física dels pacients amb fibromiàlgia, que a més poden anar augmentant lentament i de manera controlada la freqüència, sense por de que això augmenti la seva fatiga o dolor “, va insistir José Santos.

 

LA FISIOTERÀPIA EN FIBROMIÀLGIA

A més de l’activitat física supervisada, hi ha múltiples tècniques de fisioteràpia que poden realitzar per millorar l’estat de les persones amb fibromiàlgia, com són les de control postural, control respiratori, o la reeducació postural global.

Alguns dels tractaments que també han demostrat ser beneficiosos per tractar la fibromiàlgia són la crioteràpia global, la termoteràpia, la magnoterapia, la laserteràpia de baixa potènciafibrimiálgia, la radiofreqüència, la teràpia manual, la teràpia miofascial o fins i tot teràpies més noves com el mindfulness.

Així mateix, la punció neurorefleja, que estimula punts del cos amb agulles especials per al tractament del dolor, és un dels tractaments més reeixits entre les persones que tenen fibromiàlgia.

“Si bé no hi ha evidències científiques que la punció neurorefleja sigui més efectiva que qualsevol altre tractament per al dolor crònic, la veritat és que l’estimulació mecànica dels músculs afectats produeix la reducció del dolor miofascial, el que fa que sigui un dels més demandats “, va explicar Santos.

D’altra banda, els exercicis de lateralitat són beneficiosos a l’hora d’influir en la reprogramació de l’esquema corporal del cos, millorant la imprecisió que es produeix en certes àrees relacionades amb el moviment i el dolor.fibromiálgia

Font: Solidaridad Digital