Preguntes i dubtes sobre el Covid-19 si tens una malaltia reumàtica

Preguntes i dubtes sobre el Covid-19 si tens una malaltia reumàtica

Versión en castellano.

Aquí podràs trobar resposta a les teves preguntes i dubtes sobre com el Covid-19 ens afecta en tant que som persones que tenim una malaltia reumàtica.

El contingut que aquí trobaràs l’hem pogut recopilar a partir de les col·laboracions que tots vosaltres ens heu fet arribar. Les vostres experiències personals poden ser un bon exemple per a altres persones, així com aquells casos en que us heu trobat poden orientar a altes persones en com actuar.

Envia les teves preguntes i els teus casos per WhatsApp al 685 66 21 85,  via email a lliga@lligareumatologica.org, o a través del formulari. Et contestarem el més aviat possible. 

Aquest document per tant és viu i s’anirà actualitzant periòdicament.

Preguntes:

Aclariment dubtes sobre la recollida de la medicació

Donem resposta als dubtes que ens heu fet arribar de com accedir a la medicació. A continuació us facilitem unes orientacions de com recollir la medicació:

Cloroquina/hidroxicloroquina: anar a la farmàcia amb la recepta i la targeta sanitària com sempre. La farmàcia farà un tràmit que ens permetrà tenir la medicació en 24/48h.

Biològics/biosimilars: si tenim hora a la farmàcia hospitalària per anar a recollir-los anar com sempre. Depenent de l’hospital ens poden telefonar per dir-nos:

– que vagi una tercera persona amb la nostra targeta sanitària

– que s’ha de recollir en una farmàcia comunitària de l’àrea de l’hospital

– que ens l’envien a casa per missatger

Si la medicació ens la posen a l’hospital de dia anar el dia i l’hora que tenim assignada. Si hi ha algun canvi ens telefonaran.

Davant de qualsevol dubte contactar amb l’hospital al servei corresponent: reumatologia, hospital de dia o farmàcia hospitalària.

Comuniqueu-nos les incidències que es produeixin. Mirarem de derivar-les a qui correspongui, i buscar solucions.

Podeu contactar per email lalliga@lligareumatològica.org o via WhatsApp 685 66 21 85 .

També pots seguir la nostra actualitat mitjançant el Facebook, Twitter o Instagram.

I recordeu en seguir les instruccions de prevenció del contagi. Tota la informació en relació al Covid-19 i malalties reumàtiques al nostre web.

Disponibilitat de medicaments  hidroxicloroquina i la cloroquina

DISTRIBUCIÓ I DISPENSACIÓ CONTROLADES DELS MEDICAMENTS AMB HIDROXICLOROQUINA O CLOROQUINA EN EL CONTEXT DE LA COVID-19

L’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS), en una seva alerta del dia 23 de març del 2020, indica que hi ha hagut en les darreres setmanes una demanda creixent en molt diverses situacions relacionades amb el COVID-19 dels medicaments que contenen hidroxicloroquina o cloroquina. Aquestes prescripcions per a COVID-19 es fan fora de les condicions autoritzades en la fitxa tècnica, i són de curta durada.
El creixement d’aquesta demanda ha posat a risc la disponibilitat de medicaments per a la continuació del tractament dels pacients que els reben de manera crònica per patologies de tipus autoinmune conforme a les indicacions de la seva fitxa tècnica.
Per aquest motiu, l’AEMPS ha disposat la distribució controlada de medicaments que contenen hidroxicloroquina i cloroquina. En la nota estableix que les Autoritats competents de les Comunitats Autònomes estableixin els mecanismes necessaris per a garantir la continuació del tractament dels pacients crònics mitjançant dispensació en oficina de farmàcia, i limita la distribució per altres usos als hospitals.
Des del Servei Català de Salut (CatSalut), de manera coordinada amb la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària i els Distribuïdors Farmacèutics autoritzats, s’ha definit un circuit de dispensació controlada de medicaments que conten hidroxicloroquina o cloroquina en el context de la Covid-19, amb la finalitat de garantir que aquests medicaments, a l’oficina de farmàcia, només es dispensen a pacients en tractament crònic per a les indicacions que tenen autoritzades en la seva fitxa tècnica. Així, es garanteix el subministrament d’hidroxicloroquina i cloroquina a través de les Oficines de Farmàcia per a la continuació del tractament a tots aquells pacients que ja rebien un tractament crònic amb aquests fàrmacs.
En el cas dels pacients amb prestació per part del CatSalut, el circuit inclou una verificació del codi de prescripció del medicament, present al pla de medicació. Per a fer-lo, la farmàcia trametrà aquest codi al Departament de Salut, i un cop verificat, rebrà en 24 o 48 hores la medicació per a la seva dispensació.
En el cas de pacients sense prestació per part del CatSalut (mutualistes, etc), s’ha habilitat un circuit excepcional que requerirà que el pacient aporti, juntament amb la preceptiva recepta mèdica, un informe clínic que justifiqui que està en tractament crònic per a les indicacions autoritzades per a aquests medicaments. Aquest informe l’haurà de conservar el farmacèutic per als posteriors controls pertinents. Un cop verificat, rebrà en 24 o 48 hores la medicació per a la seva dispensació.
Aquest circuit funcionarà diàriament i de forma coordinada entre els Distribuïdors Farmacèutics, el Departament de Salut i el Servei Català de Salut per garantir la continuïtat del tractament crònic dels pacients que reben aquests medicaments per a les seves indicacions autoritzades.
Barcelona, a 27 de març de 2020
Gerència del Medicament Servei Català de la Salut

Tens símptomes de coronavirus? Has estat en contacte amb algú diagnosticat?

Fes el seguiment i vigilància dels teus símptomes amb l’app STOP COVID19 CAT

El sistema sanitari farà la vigilància del teu cas a partir de les dades enviades per l’aplicació i, si és necessari, activarà els serveis d’emergències mèdiques.

També li permetrà dur a terme el control epidemiològic de la pandèmia al territori.

STOP COVID 19 CAT és una aplicació mòbil de /Salut amb un doble objectiu:

  1. Donar resposta a les necessitats d’informació de la ciutadania en relació amb el COVID 19, a través d’un qüestionari que els indica si tenen possibilitat de tenir COVID.
  2. Recollir dades de la població per tal de poder crear mapes de calor pel quadre de comandament.

Aquí tens l’App Stop Covid19 Cat

Tens dubtes sobre l'accés a la medicació de la farmàcia hospitalària?

En aquest moment, el grau de pressió assistencial és variable segons la gravetat de la crisi del coronavirus a cada municipi o regió, i requereix solucions a mida en funció de les necessitats en cada cas. Per tant, no s’ha establert una norma única de com gestionar la medicació de farmàcia hospitalaria per a tot Catalunya, ni per a tots els pacients que en reben.

Sí que s’ha previst l’empara legal per a recollir diverses modalitats de flexibilització en l’entrega de les medicacions, totes elles destinades a facilitar que els hospitals redueixin el temps que els pacients passeu en el centre amb motiu exclusiu de la recollida de medicaments.

Segons les característiques dels hospitals, el volum de pacients que atenen i la dispersió dels seus domicilis, les solucions poden incloure l’entrega de medicació per a un mes més de l’habitual; la realització de l’atenció farmacèutica virtual, reduint el temps d’entrevista i limitant el temps a l’entrega de la medicació;  l’entrega en punts diferents dels habituals dins l’hospital; flexibilitat per entregar la medicació a familiars o tercers autoritzats que presentin la targeta sanitària del pacient (fins i tot a missatgeries a càrrec del pacient en alguns hospitals); i en alguns grans centres de Barcelona amb molt volum de pacients, que algunes medicacions es puguin recollir en oficines de farmàcia, emprant un circuit pactat amb el Col·legi Oficial de Farmàcia de Barcelona.

En funció dels tipus de pacients és possible que s’apliquin modalitats diferents en un mateix hospital i a pacients de diferents malalties, i hi haurà hospitals que només apliquin alguna d’aquestes opcions. Això previsiblement serà canviant segons les necessitats de la crisi sanitària. Seran els propis hospitals els que comunicaran als pacients si hi ha canvis en la manera de fer habitual.

Amb el tema del corona virus puc prendre la meva medicació amb normalitat?

Les indicacions mèdiques són les de continuar amb el tractament amb normalitat.

Actualment encara no es disposa de dades específiques respecte a la influència de l’Coronavirus COVID-19 sobre persones que pateixen malalties sistèmiques i autoimmunes, o sobre persones que estan seguint tractaments biològics, immunosupressors o immunomoduladors.

No us deixeu dur per informacions alarmistes que puguin circular.

En cas d’episodi de febre alta cal contactar amb el 061.

Què passa si tinc una visita programada al metge de l’hospital?

Atenent a les recomanacions de les autoritats sanitàries, en general totes les visites i proves programades no urgents queden anul·lades i es reprogramaran tan aviat com es recuperi la normalitat.

Només s’atendran els casos més urgents i serà l’hospital qui us contactarà per confirmar el dia i hora de la visita o prova.

Per tant, quan heu de venir a l’hospital? Si teniu una visita o prova urgent i us han confirmat la cita.

L'ibuprofè agreuja les infeccions per COVID-19?

L’AEMPS informa que no hi cap dada que indica que l’ibuprofè agreugi les infeccions per COVID-19

15 Març 2020. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, ha informat que no hi ha cap dada actualment que permeti afirmar un agreujament de la infecció per COVID-19 amb l’ibuprofè o altres antiinflamatoris no esteroides, per la qual cosa, d’acord amb el comunicat de l’AEMPS, no hi ha raons perquè els pacients que estiguin en tractament crònic amb aquests medicaments els interrompin.

En el següent enllaç es pot llegir el comunicat complet. També pots descarregar-lo aquí.

Com afecta el Covid-19 a persones amb una malaltia reumàtica?

Què és el Coronavirus /Covid-19?

Documents d’interès i de referència

Veure Preguntes més freqüents sobre el coronavirus

Veure comunicat del CECAT- Centre de Coordinació operativa de Catalunya de Protecció Civil Restriccions d’activitats

Declaració de l’estat d’alarma BOE